Waarom zou je naar een zwembad gaan als er zoveel natuurwater in de buurt is?

Lekker gezwommen, ziek naar huis © ANP

Hoe warmer het is, hoe meer mensen de verkoeling van zwemwater opzoeken. Waterbeheerders adviseren om naar een zwembad te gaan, maar veel mensen zitten liever op een strandje bij open water. Bij meren, plassen en kleine riviertjes is vaak wat meer ruimte om de armen en benen uit te slaan. Maar, zeggen de beheerders, wie bij deze temperaturen in ongecontroleerd in open water springt, komt er niet zelden ziek weer uit. Een overzicht.

Zwemmersjeuk: harde, intens jeukende bultjes die meestal na een dag vanzelf weer verdwijnen. Oorzaak is een door eenden verspreide larve die in de huid dringt.

Oorontsteking: jeuk, vocht en pijn in het oor. Oorzaak is een bacterie die van nature in het water voorkomt. Mensen met afweerstoornissen en diabetici zijn extra gevoelig.

Maag- en darmklachten: braken, diarree, koorts wat wel een week kan duren. Oorzaak is het lozen van rioolwater of mest of veel te veel zwemmers op een klein oppervlak met een lage waterstand.

Ziekte van Weill: griep en hoge koorts en mogelijk aantasting van de nieren en lever. Meteen naar de dokter. Oorzaak is de urine van ratten, die via ingeslikt water of wondjes in het lichaam terechtkomt.

Blauwalg: hoofdpijn, jeukende ogen, maagklachten. Oorzaak is de cyanobacterie die gifstoffen afgeeft. Te herkennen aan een drijvende blauwgroene laag op het water.

Botulisme: heftige vorm van voedselvergiftiging. Klachten aan de dokter voorleggen. Oorzaak is een bacterie die vissen en vogels doodt. Gifstoffen uit die kadavers kunnen mensen ziek maken. Nooit in de buurt van dode vissen of vogels zwemmen.

bron:Telegraaf 23 juli 2013

 • Zo’n tijdelijke camping kan toch wel helpen om de kosten te drukken en het zwembad te behouden?
 • Nee, dat denken we niet. Daar gaan we nog op in in de FAQ over het stadsdeel en de camping (Lees: Helpt de pilot het exploitatietekort van het zwembad?). Het stadsdeel heeft in 2012 uit de sportbegroting €40.000 € bijgelegd om Camping Zeeburg 2 mogelijk te maken. wat de camping aan huur opgebracht heeft wil het stadsdeel niet zeggen. Wij hebben mondeling gehoord een paar duizend euro, maar het stadsdeel zwijgt in alle talen over het werkelijke bedrag. Dat hebben we ook niet terug gezien als inkomsten in de sportbegroting. Ook heeft de camping nauwelijks extra bezoekers voor het zwembad opgeleverd: rond de 200 en dan kregen ze nog gereduceerd tarief ook. Het gebruik van een groot gedeelte van het terrein lijkt de voorbereiding voor stadsdeelplannen om ter plaatse van het Flevoparkbad een permanente camping met huisjes te vestigen. Het maakt de mogelijkheden om het gebruik en functioneren van het zwembad te verbeteren geringer. De inwoners van Oost hebben er niks aan. Bovendien overtreedt het stadsdeel allerlei regels, is het tegen het eigen beleid van het stadsdeel en handelt het stadsdeel zodanig dat de inwoners van het stadsdeel onvoldoende geinformeerd zijn om hiertegen bezwaar te maken. Voor het naadje van de kous lees hier het modelbezwaar dat de Vrienden van het Flevoparkbad hebben opgesteld en verspreid. Het is echt ongelofelijk, en we zijn dan ook erg benieuwd hoe het stadsdeel op deze zienswijze gaat reageren.

 • Hoe kan het stadsdeel het Flevoparkbad aantrekkelijker maken?
 • Het staat heel compact verwoord in dit franse commentaar op tripadvisor Toeristen hebben ook wel eens zin om te zwemmen als ze in Amsterdam zijn.
  “Pas trop cher mais, l’eau n’est même pas à 18 °, mes petits enfants se sont baignés mais sont ressortis gelés, pas de douche, pas d’ équipement pour amuser les ado. Enfin très décevant. la nourriture est exceptionnellement mauvaise”.

  Vertaling: Niet duur maar, het water is maar 18 graden, mijn kinderen hebben gezwommen maar waren verkleumd, geen douche, geen voorzieningen voor oudere jeugd. Teleurstellend. Het eten is uitzonderlijk slecht.

  Beter gastheerschap dus! Je moet er ook als het weer wat minder is lekker kunnen verblijven.Met simpele ingrepen is er al een hoop te winnen. Maar tot nu toe hebben we alleen gehoord dat het management de temperatuur van het water, dat 22 graden zou moeten zijn, ieder jaar een graad lager instelt…. Weer van die verkeerde zuinigheid

  Gelukkig zijn er in de ideeenbus een hoop suggesties aangedragen, waarvan we hopen dat het stadsdeel die ter harte neemt.
  Inmiddels hebben we het stadsdeel op 5 juni een burgerinititief aangeboden, met daarbij een vrolijk boekje met suggesties om voor weinig geld het Flevoparkbad een stuk aantrekkelijker en bekender te maken

 • Is het vervangen van het Flevoparkbad door een overdekt zwembad dan geen goed idee?
 • Wij denken van niet. Al klinkt het best lekker: een binnenbad toevoegen. De investering voor een overdekt zwembad gaat miljoenen kosten en het stadsdeel zegt juist dat ze geen geld hebben. Alle overdekte zwembaden in Amsterdam zijn strak georganiseerd met tijdvakjes voor doelgroepen en verenigingen. Bovendien hebben overdekte zwembaden een beperkte recreatiefunctie: is er iemand van u die ’s zomers lekker de hele dag gaat verblijven in een overdekt zwembad? Ook van belang: het Flevoparkbad is technisch in orde voor de komende 10 jaar. Als het Flevoparkbad wordt gesloopt blijven afschrijvingskosten van de investeringen die gemaakt zijn om het zwembad technisch in orde te maken doorlopen op de begroting van het stadsdeel: ruim €200.000 per jaar voor een zwembad dat er niet meer is. Dat is toch weggegooid geld, en dat in deze crisistijd. Het stadsdeel had in de vorige collegeperiode € 250.000 euro gekregen uit het sportaccomodatiefonds voor een tijdelijk particulier zwemlesbadje op IJburg dat 15 jaar dienst kan doen. Dit alles vanwege het tekort aan binnenbadaccommodaties voor zwemles binnen dit kinder- en waterrijke stadsdeel. Met dat geld kan je alleen een super-sobere voorziening maken met een klein badje waar kinderen zwemles krijgen van een particuliere zwemschool. Eigenlijk meer te vergelijken met een monofunctioneel gymzaaltje. Het stadsdeel heeft hier uiteindelijk niets mee gedaan en het geld is teruggegaan naar de centrale stad.

  Als een marktpartij de opdracht krijgt een combi-zwembad aan te leggen en te beheren houden we ons hart vast. De exploitanten van dit soort baden moeten ook iets er aan verdienen. Dat betekent dat zij voor alles wat “maatschappelijk” is een exploitatie-bijdrage aan de gemeente zullen vragen. Dus dat is nog steeds een gemeentelijke bijdrage in de exploitatie en hoger ook.

  De gemeente wil het Flevoparkbad aanbesteden aan een marktpartij met een bijdrage van € 4 miljoen. Dat is de prijs voor het bouwen van een heeeel sober overdekt zwembad. De geschatte kosten voor aanleg zijn €25 miljoen. De gemeente zal ook hoogstwaarschijnlijk moeten betalen voor het wijzigen van bestemmingsplannen, slopen, bouwrijpmaken etc etc wat nog flink in de papieren zal lopen. En dat terwijl uit onderzoek is gebleken dat het Flevoparkbad als gemeentelijk openluchtbad ook rendabel geëxploiteerd kan worden. Het hele combi-bad verhaal komt voort uit de wens van de gemeente om het zwembad te privatiseren. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat “de markt” alleen binnenbaden wil exploiteren.

  Stadsdeel Oost denkt dat het Flevoparkbad naar een combi-zwembad omzetten om een bezuiniging is. Dat is natuurlijk niet waar: Een zwembad dat het hele jaar open is is duurder dan een zwembad dat 4 maanden per jaar open is.

  Er zijn nog maar weinig buitenbaden over in Amsterdam: drie in West, één in Zuid en één in Oost. Dus echt de moeite waard om te behouden. Vooral om de recreatiefunctie: gaan wanneer je wilt en zolang als je wilt, juist de grote zonneweiden en speelvoorzieningen zijn van belang. Vergeet niet: Het Flevoparkbad is er nu, maar een dergelijk buitenbad zal binnen de huidige financiële omstandigheden van de gemeente nooit meer aangelegd worden. Weg is weg: voor altijd.

 • Waarom worden er geen zwemlessen gegeven in het Flevoparkbad, er is toch een enorm tekort aan ruimte voor zwemlessen in stadsdeel Oost?
 • Wij snappen er ook niks van. Het zwemwatertekort voor zwemlessen bestaat al meer dan 10 jaar in stadsdeel Oost. Op schoolzwemmen is bezuinigd door het stadsdeel en het wordt pas aangeboden in groep 5 of 6 van de basisscholen (kinderen van 8 of 9 jaar) en dan alleen voor kinderen die nog geen diploma hebben. Veel ouders willen hun kinderen al laten leren zwemmen als ze 5 of 6 jaar zijn. Per slot van rekening is dit een waterrijk stadsdeel en je bent zuinig op je kinderen. Binnen het stadsdeel is er dan een te beperkt aantal mogelijkheden. Want al die ouders moeten de zwemles organiseren buiten hun werktijden, dus ‘s middags na school, ’s avonds en in het weekend. Al jaar en dag wijken stadsdeelbewoners dan ook uit naar Zuidoost en Diemen voor zwemlessen of nog verder. Het stadsdeel gaat er van uit dat zwemlessen in binnenbaden gegeven moeten worden. Wij vragen ons af waarom dat is. In heel Nederland worden ook zwemlessen in buitenbaden gegeven en zijn tegenwoordig wetsuitjes die er voor zorgen dat de kinderen niet onderkoeld raken. Schoolzwemmen en leszwemmen zou heel goed kunnen in het Flevoparkbad. Nog los van het halen van een zwemdiploma is het ook een prima gymles en biedt het zwembadterrein ook nog mogelijkheden voor extra sportbeoefening. Veel basisscholen in Oost liggen op 10 minuten fietsafstand van het Flevoparkbad. Gezinnen met twee werkende ouders springen een gat in de lucht als de zwemles onder schooltijd gegeven kan worden. Wij denken zelfs dat ze daar best een eigen bijdrage voor over hebben.

 • Is een buitenzwembad nou echt nodig in een stadsdeel met zoveel natuurwater waar mensen ook graag in zwemmen?
 • Iedereen die dat wil kan in buitenwater zwemmen op eigen risico. Dat doen ook heel wat inwoners van stadsdeel Oost. Vooral op IJburg en in het Oostelijk Havengebied waar veel open water is. De enige natuurwaterlocatie waar het zwemwater wordt gecontroleerd is het strand bij Blijburg Het stadsdeel neemt geen verantwoordelijkheid voor zwemmen in niet gecontroleerd natuurwater. Blijburg niet aan te merken als een echt zwembad, het is gewoon een leuk stadsstrand waar je ook een beetje kan zwemmen, maar vooral poedelen op het strandje. Het Diemerparkstrandje (plaats voor 500 mensen)  is gecontroleerd sinds 3 juli 2013  en was het dus heel lang niet terwijl het wel als zodanig aangeprezen werd door het stadsdeel.
  Het natuurwater in het Oostelijk Havengebied en IJburg is geen vervanging voor een openbaar zwembad. Het is vooral iets voor buurtbewoners die het leuk vinden om voor de deur te zwemmen. Op IJburg zijn de eerste ruzies al gesignaleerd van bewoners die het niet zien zitten dat de kinderen van de buren in het water grenzend aan hun tuin zwemmen.In het Oostelijk Havengebied zijn klachten over overlast van zwemmende jongeren en gevaarlijk gedrag bij bruggen. Wat te denken als de complete bevolking van de Indische Buurt, Watergraafsmeer en de Oostelijke Binnenstad ook daar komt zwemmen? Wij denken dat het stadsdeel dan een probleem heeft. Nog los van de risico’s van de ziekte van Weill, Botulisme en Blauwalg. En denk even na, één ongeluk, waar het stadsdeel aansprakelijk is (de verdronken zwemmer bij Blijburg, twee doden inmiddels op de Veemkade) en het stadsdeel zal zijn knopen tellen en het verbieden of is gedwongen kostbare maatregelen te nemen.

  Een buitenbad is schoon, veilig en heeft toezicht. Je kan je spullen kwijt in lockers. Veel mensen stellen dat op prijs.

  Er is overigens een Zwemwaterwet in de maak die de gemeente aansprakelijk stelt om het zwemmen in natuurwater te reguleren. Dus voorzieningen aanleggen bij officieel (natuur)zwemwater en zwemmen verbieden (en dat handhaven) bij niet officieel zwemwater.
  En tot slot: Voor zwemmen in natuurwater moet je eerst hebben leren zwemmen.

 • Wat heeft het stadsdeel gedaan om extra bezoekers te trekken?
 • Erg weinig de afgelopen jaren. Publiciteit beperkt zich tot de stadsdeelsite, er worden geen activiteiten georganiseerd en de openingstijden van 10.00 tot 17.00 sluit zwemmen voor het werkende deel van de inwoners van Oost door de week uit. Er zijn wel een keer folders verspreid, en er is wel eens een experiment met vroege openstelling gedaan, maar het is allemaal hap snap geweest, zodat het bij potentiele bezoekers niet beklijfd is. Jongeren uit het stadsdeel hebben (in opdracht)wel eens onderzoek ernaar gedaan hetgeen resulteerde in het volgende Filmpje
  Geen wonder dat er zoveel reacties kwamen op de oproep van het stadsdeel om ideeën te leveren voor de toekomst van het Flevoparkbad. Het merendeel van de reacties betrof maatregelen om het zwembad gastvrijer te maken voor de inwoners van het stadsdeel. Overigens: de ideeënbus was het gevolg van een suggestie van een van de Vrienden van Het Flevoparkbad . Midden in de zomervakantie en nauwelijks aangekondigd heeft dit toch 120 serieuze reacties opgeleverd met allerlei goede voorstellen en er komen er nog steeds binnen. Goed gastheerschap is element van bijna alle voorstellen die gedaan zijn.

 • Wat heeft het stadsdeel gedaan om de kosten van het Flevoparkbad lager te krijgen?
 • Uit de discussienota Toekomst van het Flevoparkbad is op te maken dat er geen enkele serieuze poging is gedaan om te bekijken of kosten van bijvoorbeeld groenvoorziening, energiegebruik en waterverbruik wellicht omlaag kunnen. Wel is er zoveel mogelijk bespaard op personeel. Zo zijn de duikplanken en de glijbaan weggehaald omdat volgens de norm daar een extra toezichthouder voor nodig is en is het zwembad zo kaal en sober als het maar kan zijn. Geen goede manier om extra publiek te trekken! Gelukkig is er een prachtig mooi groen zwembadterrein wat het heel aangenaam toeven maakt op een mooie dag en er toch nog bezoekers komen.
  Ook ontstaat door deze manier van kosten besparen de bizarre situatie dat een groot bezoekersaantal ongewenst is. Extra bezoekers is extra personeel, dus extra kosten.

 • Het stadsdeel zal toch wel alles geprobeerd hebben om de exploitatie van het zwembad binnen de perken te houden om te overwegen het zwembad af te stoten?
 • Ja en nee . Allereerst is het van belang te weten dat zwembaden nooit rendabel zijn in de zin dat ze winstgevend zijn. Daarom zijn er ook geen particuliere zwembaden, die zijn er alleen als onderdeel van iets anders wat veel geld oplevert (Welnesscentra, hotels) en niet openbaar toegankelijk om alleen te zwemmen. Het gaat er dus om dat de uitgaven blijven binnen het wat gemeente er voor over heeft om eraan bij te dragen. Stadsdelen krijgen van de centrale stad geld uit het stadsdeelfonds. Daarin zitten ook de benodigde bedragen die volgens de centrale stad voldoende zouden zijn om de sportaccommodaties in stand te houden die onderdeel zijn van de basissportaccommodaties in Amsterdam. Het Flevoparkbad is het buitenbad voor Stadsdeel Oost en de Oostelijke binnenstad. Voor het Flevoparkpad kreeg het stadsdeel altijd 300.000 euro per jaar hebben we van horen zeggen. We mogen aannemen dat een dergelijk bedrag nu ook onderdeel is van de stadsdeelfondsuitkering aan het stadsdeel. Ook de exploitant van het Sportfondsenbad krijgt een bedrag van het stadsdeel als bijdrage in de exploitatie. De hoogte van dat bedrag hebben we niet kunnen achterhalen omdat die onderdeel is van het exploitatiecontract dat niet openbaar is. Het stadsdeel is verantwoordelijk voor het beheer en exploitatie de sportaccomodaties zoals het Flevoparkbad.
  Maar het stadsdeel mag zelf beslissen hoe ze het geld van het stadsdeelfonds besteden, dus ze kunnen het ook aan andere zaken uitgeven die ze belangrijker vinden. Ze kunnen er ook meer geld aan uitgeven als ze het belangrijk vinden. We hebben in geen enkel stuk kunnen vinden hoeveel geld het stadsdeel redelijk vindt om te besteden aan een maatschappelijke voorziening als het Flevoparkbad. Dus hoe kunnen ze dan beoordelen dat het te duur is?