• Is een buitenzwembad nou echt nodig in een stadsdeel met zoveel natuurwater waar mensen ook graag in zwemmen?
  • Iedereen die dat wil kan in buitenwater zwemmen op eigen risico. Dat doen ook heel wat inwoners van stadsdeel Oost. Vooral op IJburg en in het Oostelijk Havengebied waar veel open water is. De enige natuurwaterlocatie waar het zwemwater wordt gecontroleerd is het strand bij Blijburg Het stadsdeel neemt geen verantwoordelijkheid voor zwemmen in niet gecontroleerd natuurwater. Blijburg niet aan te merken als een echt zwembad, het is gewoon een leuk stadsstrand waar je ook een beetje kan zwemmen, maar vooral poedelen op het strandje. Het Diemerparkstrandje (plaats voor 500 mensen)  is gecontroleerd sinds 3 juli 2013  en was het dus heel lang niet terwijl het wel als zodanig aangeprezen werd door het stadsdeel.
    Het natuurwater in het Oostelijk Havengebied en IJburg is geen vervanging voor een openbaar zwembad. Het is vooral iets voor buurtbewoners die het leuk vinden om voor de deur te zwemmen. Op IJburg zijn de eerste ruzies al gesignaleerd van bewoners die het niet zien zitten dat de kinderen van de buren in het water grenzend aan hun tuin zwemmen.In het Oostelijk Havengebied zijn klachten over overlast van zwemmende jongeren en gevaarlijk gedrag bij bruggen. Wat te denken als de complete bevolking van de Indische Buurt, Watergraafsmeer en de Oostelijke Binnenstad ook daar komt zwemmen? Wij denken dat het stadsdeel dan een probleem heeft. Nog los van de risico’s van de ziekte van Weill, Botulisme en Blauwalg. En denk even na, één ongeluk, waar het stadsdeel aansprakelijk is (de verdronken zwemmer bij Blijburg, twee doden inmiddels op de Veemkade) en het stadsdeel zal zijn knopen tellen en het verbieden of is gedwongen kostbare maatregelen te nemen.

    Een buitenbad is schoon, veilig en heeft toezicht. Je kan je spullen kwijt in lockers. Veel mensen stellen dat op prijs.

    Er is overigens een Zwemwaterwet in de maak die de gemeente aansprakelijk stelt om het zwemmen in natuurwater te reguleren. Dus voorzieningen aanleggen bij officieel (natuur)zwemwater en zwemmen verbieden (en dat handhaven) bij niet officieel zwemwater.
    En tot slot: Voor zwemmen in natuurwater moet je eerst hebben leren zwemmen.

    Posted in: Oudste faqs 2012/2013 (SCROLL NAAR BENEDEN VOOR DE TOELICHTING OP DE PETITIE 2018 !!!)