• Is het vervangen van het Flevoparkbad door een overdekt zwembad dan geen goed idee?
 • Wij denken van niet. Al klinkt het best lekker: een binnenbad toevoegen. De investering voor een overdekt zwembad gaat miljoenen kosten en het stadsdeel zegt juist dat ze geen geld hebben. Alle overdekte zwembaden in Amsterdam zijn strak georganiseerd met tijdvakjes voor doelgroepen en verenigingen. Bovendien hebben overdekte zwembaden een beperkte recreatiefunctie: is er iemand van u die ’s zomers lekker de hele dag gaat verblijven in een overdekt zwembad? Ook van belang: het Flevoparkbad is technisch in orde voor de komende 10 jaar. Als het Flevoparkbad wordt gesloopt blijven afschrijvingskosten van de investeringen die gemaakt zijn om het zwembad technisch in orde te maken doorlopen op de begroting van het stadsdeel: ruim €200.000 per jaar voor een zwembad dat er niet meer is. Dat is toch weggegooid geld, en dat in deze crisistijd. Het stadsdeel had in de vorige collegeperiode € 250.000 euro gekregen uit het sportaccomodatiefonds voor een tijdelijk particulier zwemlesbadje op IJburg dat 15 jaar dienst kan doen. Dit alles vanwege het tekort aan binnenbadaccommodaties voor zwemles binnen dit kinder- en waterrijke stadsdeel. Met dat geld kan je alleen een super-sobere voorziening maken met een klein badje waar kinderen zwemles krijgen van een particuliere zwemschool. Eigenlijk meer te vergelijken met een monofunctioneel gymzaaltje. Het stadsdeel heeft hier uiteindelijk niets mee gedaan en het geld is teruggegaan naar de centrale stad.

  Als een marktpartij de opdracht krijgt een combi-zwembad aan te leggen en te beheren houden we ons hart vast. De exploitanten van dit soort baden moeten ook iets er aan verdienen. Dat betekent dat zij voor alles wat “maatschappelijk” is een exploitatie-bijdrage aan de gemeente zullen vragen. Dus dat is nog steeds een gemeentelijke bijdrage in de exploitatie en hoger ook.

  De gemeente wil het Flevoparkbad aanbesteden aan een marktpartij met een bijdrage van € 4 miljoen. Dat is de prijs voor het bouwen van een heeeel sober overdekt zwembad. De geschatte kosten voor aanleg zijn €25 miljoen. De gemeente zal ook hoogstwaarschijnlijk moeten betalen voor het wijzigen van bestemmingsplannen, slopen, bouwrijpmaken etc etc wat nog flink in de papieren zal lopen. En dat terwijl uit onderzoek is gebleken dat het Flevoparkbad als gemeentelijk openluchtbad ook rendabel geëxploiteerd kan worden. Het hele combi-bad verhaal komt voort uit de wens van de gemeente om het zwembad te privatiseren. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat “de markt” alleen binnenbaden wil exploiteren.

  Stadsdeel Oost denkt dat het Flevoparkbad naar een combi-zwembad omzetten om een bezuiniging is. Dat is natuurlijk niet waar: Een zwembad dat het hele jaar open is is duurder dan een zwembad dat 4 maanden per jaar open is.

  Er zijn nog maar weinig buitenbaden over in Amsterdam: drie in West, één in Zuid en één in Oost. Dus echt de moeite waard om te behouden. Vooral om de recreatiefunctie: gaan wanneer je wilt en zolang als je wilt, juist de grote zonneweiden en speelvoorzieningen zijn van belang. Vergeet niet: Het Flevoparkbad is er nu, maar een dergelijk buitenbad zal binnen de huidige financiële omstandigheden van de gemeente nooit meer aangelegd worden. Weg is weg: voor altijd.

  Posted in: Oudste faqs 2012/2013 (SCROLL NAAR BENEDEN VOOR DE TOELICHTING OP DE PETITIE 2018 !!!)