Met zoveel natuurwater in Oost, is een buitenzwembad dan niet overbodig?

Nee. Er zijn geen zwem-accommodaties in Oost met natuurwater. Er zijn twee stranden het voormalige Blijburg en het Diemerstrand waar alleen de waterkwaliteit wordt gecontroleerd. Je zwemt er op eigen risico. Er wordt niet gekeken of er bijvoorbeeld glas of rotzooi op de bodem ligt. Er is geen toezicht en zijn geen voorzieningen zoals wc’s , douches, kleedhokjes, kluisjes, catering.

In al het andere open water zijn er dezelfde nadelen met het verschil dat de waterkwaliteit niet gecontroleerd wordt. . De gemeentelijke GGD waarschuwt elk jaar voor de gevaren van zwemmen in buitenwater. De informele zwemplekken in natuurwater in Oost kampen steeds meer met het toenemende scheepvaartverkeer en vervuiling en overlast voor de omwonenden.

Deze zomer was alle natuurwater in Oost afgekeurd om in te zwemmen vanwege de slechte waterkwaliteit. Dat neemt niet weg dat er toch veel mensen in de Amstel en het water van het Oostelijk Havengebied en Ijburg¬† vlakbij huis zwommen in natuurwater, ondanks de risico’s. Prima als mensen daar zelf voor kiezen. Voor zwemmen in (diep) natuurwater moet je overigens een geoefende zwemmer zijn. Diploma C wordt aangeraden.

Posted in: Actueel!! Toelichting op de petitie 2018