Lekker gezwommen, ziek naar huis © ANP
Hoe warmer het is, hoe meer mensen de verkoeling van zwemwater opzoeken. Waterbeheerders adviseren om naar een zwembad te gaan, maar veel mensen zitten liever op een strandje bij open water. Bij meren, plassen en kleine riviertjes is vaak wat meer ruimte om de armen en benen uit te slaan. Maar, zeggen de beheerders, wie bij deze temperaturen in ongecontroleerd in open water springt, komt er niet zelden ziek weer uit. Een overzicht.
Zwemmersjeuk: harde, intens jeukende bultjes die meestal na een dag vanzelf weer verdwijnen. Oorzaak is een door eenden verspreide larve die in de huid dringt.
Oorontsteking: jeuk, vocht en pijn in het oor. Oorzaak is een bacterie die van nature in het water voorkomt. Mensen met afweerstoornissen en diabetici zijn extra gevoelig.
Maag- en darmklachten: braken, diarree, koorts wat wel een week kan duren. Oorzaak is het lozen van rioolwater of mest of veel te veel zwemmers op een klein oppervlak met een lage waterstand.
Ziekte van Weill: griep en hoge koorts en mogelijk aantasting van de nieren en lever. Meteen naar de dokter. Oorzaak is de urine van ratten, die via ingeslikt water of wondjes in het lichaam terechtkomt.
Blauwalg: hoofdpijn, jeukende ogen, maagklachten. Oorzaak is de cyanobacterie die gifstoffen afgeeft. Te herkennen aan een drijvende blauwgroene laag op het water.
Botulisme: heftige vorm van voedselvergiftiging. Klachten aan de dokter voorleggen. Oorzaak is een bacterie die vissen en vogels doodt. Gifstoffen uit die kadavers kunnen mensen ziek maken. Nooit in de buurt van dode vissen of vogels zwemmen.
bron:Telegraaf 23 juli 2013
Posted in: Oudste faqs 2012/2013 (SCROLL NAAR BENEDEN VOOR DE TOELICHTING OP DE PETITIE 2018 !!!)