Wat houden de plannen van de gemeente voor dat binnenbad eigenlijk in?

Dat wordt niet echt duidelijk uit de agenda zwembaden 2025 waar de plannen in staan:  “ de transformatie naar een gecombineerd binnen-en buitenbad”” : we lezen “het terugbrengen van m3 buitenwater”:  dat betekent dat buitenbassins minder groot en/of minder diep worden.

De gemeente doet geen uitspraken over het buitenwater, behalve de suggestie dat er “een overcapaciteit” aan buitenwater in Amsterdam Oost zou zijn  vanwege het vele natuurwater. Er is niet veel aandacht voor liefhebbers van zwemmen in de open lucht. Over het groen en de ligweiden, de grote trekpleister van het Flevoparkbad op warme dagen, wat heel veel mensen in beweging brengt die dat zonder buitenzwembad niet zouden doen,  zegt de gemeente helemaal niets.

Wat ‘overkapping” inhoudt is al helemaal niet duidelijk. Voor het 50-meterbad is overkapping al een paar keer onderzocht en dat bleek steeds onmogelijk.

Ook spreekt de agenda zwembaen over een “zorgprofiel” voor het Flevoparkbad. Wij denken voor het toe te voegen binnenbad. Dat betekent dat er een extra hoge watertemperatuur is (35 C) mogelijk is en faciliteiten voor mindervaliden/ouderen. Het AGO-bad in Diemen heeft nu zo’n functie en krijgt subsidie daarvoor van de gemeente Amsterdam.  Iedereen die hoogbejaarde of gehandicapte familieleden heeft weet hoe belangrijk en fijn zo’n begeleid zwembad bezoek voor die mensen is in extra warm water.Het is bekend dat de gemeente Amsterdam niet meer financieel wil bijdragen aan het AGO-bad, dat staat ook in de agenda zwembaden.  Het nieuwe binnenbad zou dus het einde van het AGO-bad kunnen betekenen. Terwijl het AGO-bad met zijn ruime parkeergelegenheid veel geschikter is. Daarmee zou overigens ook een drukbezochte locatie voor zwemlessen voor kinderen uit Oost en Diemen verloren gaan.

Tot slot  spreekt de gemeente over “private initiatieven” die een rol kunnen gaan spelen bij het omvormen van het Flevoparkbad naar een combibad. Daar hebben wij geen vertrouwen in als dat zo vaag wordt gehouden. Klinkt alsof er achter de schermen al gesprekken plaatsvinden. Wat we wel weten is dat de tarieven van private zwembad aanbieder flink hoger liggen dan de tarieven van gemeentelijke baden.

Posted in: Actueel!! Toelichting op de petitie 2018